Druivensap slechter voor tanden dan sinaasappelsap

porseleinfacings

tanden

Druivensap slechter voor tanden dan sinaasappelsap
Post a commentby Dental Tribune International

FLORIANÓPOLIS, BRAZILIË – Dat vruchtensappen slecht zijn voor de tanden, is steeds beter bekend. Toch worden zure vruchtensappen, vruchtendrank en koolzuurhoudende dranken door de  lage prijs en ruime beschikbaarheid in grote hoeveelheden geconsumeerd. Dit kan leiden tot een verhoogde prevalentie van tanderosie. Wetenschappers op de Federal University of Santa Catarina onderzochten recent de chemische kenmerken van druiven- en sinaasappelsap en hun erosiepotentieel in de afname van de microhardheid en het verlies van de glazuurstructuur.

Om het erosiepotentieel te analyseren evalueerde het team vijf soorten druiven- en sinaasappelsap op pH, titreerbare zuurtegraad en calcium-, fosfaat- en fluorideconcentratie. Gedeïoniseerd water (water waaruit ionen zoals zouten en mineralen zijn verwijderd, red.) en cola werden als negatieve en positieve controlegroep gebruikt. Twaalf monsters van glazuur van runderen werden gedurende tien minuten in de dranken ondergedompeld, bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Dit werd drie keer per dag gedaan, zeven dagen lang. Het erosiepotentieel werd berekend aan de hand van microhardheid en het verlies van glazuurstructuur.

De resultaten lieten zien dat druivensap in poedervorm de laagste pH-waarde had en puur druivensap de hoogste titreerbare zuurtegraad. Vers sinaasappelsap en druivensap gebaseerd op soja bleken respectievelijk de laagste calcium- en fosfaatconcentraties te bevatten. Van alle geteste drankjes bleek sinaasappelsap in poedervorm te zorgen voor de grootste afname in microhardheid. Druivensap uit geconcentreerd sap zorgde voor het grootste verlies van glazuurstructuur.

Alle onderzochte fruitsappen bleken bij te dragen aan tanderosie. Druivensap bleek een groter erosiepotentieel te hebben dan sinaasappelsap. Druivensap in poedervorm, geconcentreerd druivensap en puur druivensap zorgden alle drie voor net zoveel verlies van glazuurstructuur als cola. Het erosiepotentieel van de dranken bleek een correlatie te hebben met pH, titreerbare zuurtegraad, en calcium- fosfaat- en fluorideconcentratie.

Het onderzoek, getiteld Are grape juices more erosive than orange juices? is op 4 augustus online gepubliceerd voorafgaand aan publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift European Archives of Paediatric Dentistry.
(bron: Dental Tribune International)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *