Nieuws uit de professie

Nieuws uit de professie

BLEKEN MET WHITENING TANDPASTA

Volgens tandheelkundige onderzoekers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) helpt whitening tandpasta bij het witter maken van tanden. Onderzoeker Fridus van der Weijden van het ACTA geeft aan dat de basiskleur van de tand niet witter wordt, maar dat de oppervlakkige verkleuringen die ontstaan door bijvoorbeeld het drinken van thee, rode wijn of koffie wel verminderen. De whitening tandpasta polijst als het ware de oppervlakkige verkleuringen weg. Dat is dus goed nieuws voor iedereen die met een whitening tandpasta zijn tanden poetst. Een normale tandpasta poetst de oppervlakkig verkleuringen minder goed weg, aldus de onderzoekers.

Onderzoek literatuur
De ACTA-onderzoekers hebben een zogenaamd systematisch literatuur onderzoek gedaan. Zij hebben gekeken naar 21 wetenschappelijke artikelen. Uit het onderzoek bleek dat bijna alle tandpasta’s die specifiek gericht zijn op het witter maken van tanden, een gunstig effect hebben bij het verminderen van de extrinsieke tandenverkleuring, ongeacht of er een chemisch verkleuringsmiddel is toegevoegd. De conclusies van de ACTA-onderzoekers zijn tegengesteld aan de conclusies van de Consumentenbond over whitening tandpasta van begin 2017. De Consumentenbond deed een test met 30 proefpersonen.

Geen overdreven effect
Wel geeft Van der Weijden aan dat het effect van whitening tandpasta niet overdreven moet worden. De witte tanden die de Hollywood sterren hebben, komen vaak niet door tandenpoetsen maar doordat hun tandarts het er op heeft geplakt, aldus Van der Weijden. Bovendien kan de polijstende werking van whitening tandpasta ook minder goed zijn voor het tandglazuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *